Skip to main content Skip to footer

Energi og grøn omstilling

Hanstholm Havn har et stort grønt potentiale og satser på vedvarende energi. Optimale vindforhold gør området velegnet til vindenergi, og den direkte forbindelse til Nordsøen gør havnen til en potentiel vigtig spiller for håndtering og lagring af CO2 i kystnære områder. 

Thisted Kommune har udpeget et område ved Hanstholm Havn som en energizone, der kan medvirke til havnens målsætning om at blive en grøn havn. Energizoner skaber plads til fremtidens grønne energiteknologier og den tilknyttede følgeindustri, så den grønne omstilling kan flytte ind i Thy til glæde og gavn for både borgere, virksomheder og industrier.

Læs mere om Energizone Hanstholm.

CO2-neutral havn

Hanstholm Havn har en målsætning om at blive CO2-neutral. Det kræver gode rammer for sektorsammenkobling af forskellige industrier, der kan skabe grundlag for en grøn fremtid baseret på vedvarende energi.

Grøn strøm

Havnens placering på den mest blæsende lokation i Danmark gør det muligt at udnytte vestenvindens energi, som kan bidrage til produktion af for eksempel grøn energi til erhvervslivet, grønt brændstof til skibe, ilt til akvakultur og bæredygtig varme til lokalområdet.

Havnen er i dag hjemsted for tre 3,45 MW vindmøller, og der er planer om flere. 

Kraftcenter for vind

Hanstholm Havn satser stort på vindindustrien med planer om at blive installationsbase med O&M samt mobilisering og demobilisering af offshore-fartøjer. Den norsk-danske koncern Integrated Wind Solutions (IWS) benytter Hanstholm som tilknytningshavn for snart seks CSOV-skibe (Commissioning Service Operation Vessel), der tilbyder integrerede serviceløsninger til havvindmølleparker. 

Bølgeenergi

Blæsende vejr, god vanddybde, gode bølgeforhold og en kompetent serviceindustri gør Hanstholm Havn til et oplagt sted for test af bølgeenergi. Test- og videnscenteret DanWEC tester prototyper af bølgeenergianlæg i et område nær havnen.

Carbon Capture

Hanstholm Havn kan komme til at spille en vigtig rolle i håndtering og lagring af CO2 i kystnære områder. Havnens ambition er at indtage en national rolle i store CCUS-projekter (Carbon Capture, Utilization and Storage), hvor en politisk aftale vedrører lagring af mindst 34 millioner ton CO2 i den danske undergrund.

Læs mere om CO2-lagring på siden Grøn Fremtid i Thy.

Grønne brændstoffer

Hanstholm Havn kan i fremtiden blive en grøn tankstation for skibe til bunkring af grønne brændsler som for eksempel e-metanol. 

Læs mere om grønne brændstoffer på siden Grøn Fremtid i Thy.

KONTAKT:

SØREN KANNE ZOHNESEN
Havnechef

Dir.: (+45) 96 55 07 22
Mobil: (+45) 20 61 66 61 
szo@portofhanstholm.dk