Politisk aftale om lagring af store mængder CO2 i den danske undergrund - Hanstholm Havn ser stort potentiale lokalt
En bred politisk aftale skaber nu større sikkerhed for fuld fangst og lagring af CO2 fra 2029. Over en periode på 15 år skal 34 millioner ton CO2 lagres i den danske undergrund. Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i dag i en pressemeddelelse.
Aftalen fjerner samtidig forhindringer og skaber klarhed om etablering af rør, transport af CO2 og udvikling af CO2-lagre. Det forventes, at det første af to CC2-udbud sættes i gang i juni 2024 - og det andet et år senere.
Det er helt afgørende for opfyldelsen af både vores og Europas klimamål, at vi får CO2-fangst og lagring op i fuldskala i Danmark. Vi har heldigvis virksomheder, som gerne vil investere, men lige nu er bremset af en række uklarheder og barrierer. Det er min opgave at minimere både risici og usikkerheder på vej mod 2030. Det er præcis det, vi gør, ved at styrke vilkårene for CCS i Danmark. På den måde øger vi sikkerheden for, at CCS hiver de nødvendige reduktioner hjem. Det er klimahandling, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Undersøgelse af lagringsområder nær Hanstholm
Hanstholm Havn der ligger tæt på tre mulige områder for kystnær CO2-lagring, ser spændende muligheder i den nye CO2-aftale og de projekter for både fangst, lagring og udnyttelse af CO2, som aftalen kan sætte tempo på.
Energistyrelsen har tidligere udpeget otte områder kystnært og på land med potentiale for lagring af store mængder CO2. Områderne er nu under miljøvurdering, og de tre kystnære områder 'Jammerbugt', 'Lisa' og 'Inez' ligger alle tæt på Hanstholm. Bliver lagring i et eller flere af de tre områder til virkelighed, kan Hanstholm Havn være et oplagt bindeled mellem lagringsområder i undergrunden og udledere af CO2:
Hanstholm ligger ideelt for de tre kystnære lagringsområder, og på landsiden har vi de nødvendige arealer til blandt andet mellemlagring af CO2 i forbindelse med ind- og udskibning over kaj. Der er ingen tvivl om, at Hanstholm Havn kan komme til at spille en stor rolle i forskellige projekter med betydelig CO2-reduktion til følge, siger havnechef Søren Zohnesen.