Skip to main content Skip to footer

1. Velkommen til Blå Rute - en tur på Hanstholm Havn

Havnen er et spændende sted med mange aktiviteter, men også en travl arbejdsplads, hvor det er vigtigt at holde god afstand. Her på havnens velkomstplads finder du to info-boxe med information om havnen og fiskeriet. Og ved at følge den blåstiplede rute på fortovet er det muligt at komme lidt rundt og se noget af havnen. Vær op-mærksom undervejs – havnen er en travl arbejdsplads med meget trafik. Færdsel ad ruten sker på eget ansvar.

Fortællinger om havnen

Blå Rute er opmærket med blå prikker og tager cirka 40 minutter at gå. Undervejs ses en række QR-koder, som leder til information, billeder og film om Hanstholm Havn. Ruten går på fortovet langs havnens hovedgade, men vender også forbi sidegader med udsigt til bassiner med mere. Når turen er slut, følger du blot de blå prikker tilbage til velkomstpladsen.

Start ved ”SKY"

Ruten starter ved kunstværket ”SKY”, som er udført af kunstner Marianne Jørgensen i 2020 som en del af kunstprojektet ’Hanstholm Art Space’. På grund af de åbne åbne na-turvidder, udsynet mod nord og den rå havneindustri tiltrækker stedet mange kunstnere. Kig også forbi Hanstholm Fyr – Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm – der blev opført i 1843 som Danmarks største og kraftigste fyr og i dag udmærker sig som en platform for kunst og arrangementer. I de lyse timer er det også muligt at gå en tur op i fyrtårnet og nyde udsigten over Hanstholm.

Om havnen: fisk, gods og grøn energi

Hanstholm Havn blev indviet i 1967 og er Danmarks yngste fiskerihavn – en moderne fiskerihavn med status som ikke alene Danmarks, men også en af Europas førende konsumfiskerihavne. Havnens primære forretningsområder er:

  • Fiskeri
  • Akvakultur
  • Energi
  • Gods
  • Service

Parallelt med en fortsat udvikling af fiskeriet arbejder Hanstholm Havn aktivt med at udvikle sit fokus på vedvarende energi og skabe en CO2-neutral fiskerihavn bl.a. via lokal energiproduktion.
I 2021 gik 453.145 ton gods over kaj i havnen, hvor de største mængder kom fra søral, sten, sand, grus, fiskemel og gasolie. Målet er at udvikle et gods-hub med rutefart til centrale markeder.
Forretningsområdet akvakultur ligger i forlængelse af fiskeriet og er fiskeopdræt på land. Havnen huser i dag to opdræt på land af bl.a. tunarten yellowtail kingfisk, der er velegnet til sushi og sashimi. Der er plads til flere opdræt og potentiale til at skabe en klynge. 

Havnens kontor

Hanstholm Havn er en kommunal havn ejet af Thisted Kommune. Havnekontoret ligger bag den store flydedok med teksten ’North Sea Yard’, som er synlig her fra velkomstpladsen - kig blot mod nord bag bassinet. 

En udbygget havn

Hanstholm Havn har de senere år (2017-2020) gennemgået en stor udvidelse, som har tilført nye ydermoler, øget dybde, et nyt bassin og et nyt, stort baglandsareal på hele 130.000 kvadratmeter med 350 meter kaj. Det nye areal ligger i den østlige ende af havnen. I filmen herunder kan du se, hvordan det så ud, da det afsluttende anlægsarbejde var i gang. Er du nysgerrig på at se mere, kan du på havnens Youtube-kanal finde 12 episoder om havneudvidelsen.

Ruten fortsætter ad fortovet ved Kai Lindbergs Gade på den anden side ad Coastergade. Vær opmærksom undervejs - havnen er en travl arbejdsplads.