3. Hanstholm Fiskeauktion - et af Europas førende markeder for fisk
På Auktionsgade ligger, som navnet indikerer, Hanstholm Fiskeauktion. På alle hverdage er der auktion i de store bygninger med skiltet ’Hanstholm Seafood Center’, og når du kommer tilbage til velkomstpladsen kan du i info-boxen om fiskeriet se, hvordan det ser ud, når auktionsmester Jesper Kongsted åbner auktionen med et klokkering og starter salget klokken 6.45.
Auktionsmester Jesper Kongsted i færd med at sælge fisk på auktion.
De mange fisk
Hanstholm Fiskeauktion er en af de ældste virksomheder på havnen og er gennem årene vokset til en årlig omsætning på mere end 40.000 ton kvalitetsfisk fra Nordsøen og Skagerrak. Top-4-arterne er mørksej, torsk, kulmule og rødspætte.
Gode forhold for landing, salg og service har sammen med et stærkt netværk af opkøbere og mange forarbejdnings- og eksportvirksomheder gjort Hanstholm Havn til en af Europas førende havne for konsumfiskeri.
Aktuelle udfordringer
Fiskeriet er i dag udfordret af blandt andet Brexit, kvotereguleringer, stigende brændstofpriser og det faktum, at fisken på grund af klimaforandringer flytter længere nordpå, fordi havene bliver varmere. De fisk, der bliver solgt på auktionen, er derfor en kombination af fisk landet over kaj og fisk tilført med lastbil fra andre landingspladser.
En ubrudt kølekæde
Når fisken er fanget, bliver den straks pakket med is for at sikre en ubrudt kølekæde. Mange af de store fiskefartøjer sorterer og pakker selv deres fisk ombord, mens andre får sorteret fisken på en af havnens to samlecentraler efter parametre som art, størrelse og kvalitet.
Skibe fra mange lande
Hanstholm Havn bliver besøgt af fiskefartøjer fra mange lande, som lander fisk og/eller bliver serviceret her. Det gælder særligt norske, svenske, skotske, tyske, hollandske, belgiske og franske skibe. Ifølge Fiskeristyrelsen eksporterede Danmark i 2021 fisk og fiskeprodukter for 25.790 mio. kr., mens der blev importeret for 19.642 mio. kr. Er du nysgerrig på flere tal og statistikker om det danske fiskeri, kan du klikke her.
Prisen går op
På auktionen byder omkring 20 opkøberne hinanden op, og når et parti er solgt, slår auktionsmesteren på kassen. Hver opkøber repræsenterer op mod mange virksomheder og aftagere i både Danmark og Europa. En auktion er slut, når al fisk er solgt. Straks efter salg bliver fisken hentet af lastbiler og kørt ud til fabrikker og opkøbere, der gør den klar til videre transport.
Størstedelen af fisken havner i det centrale og sydlige Europa. Det gælder særligt Tyskland, Holland, Frankrig, Spanien og Italien.
På sporet af fisken
På fiskekasserne kan opkøberne se, hvor fisken er fanget, og hvem der har fanget den. Det skaber en høj grad af sporbarhed. En stor del af fisken er MSC-mærket efter standarder for sporbarhed og bæredygtighed. Faktisk var Hanstholm Fiskeauktion den første fiskeauktion i verden, der begyndte at sælge fisk efter disse standarder.
Ruten fortsætter ad fortovet et stykke ned ad Auktions Gade. Vær opmærksom undervejs - havnen er en travl arbejdsplads.