Skip to main content Skip to footer

7. Når fiskene bliver sendt ud i verden

Her fra hjørnet mellem Kai Lindbergs Gade og Jollegade er der kig til flere af de mange eksportørvirksomheder på Hanstholm Havn. Du kan bl.a. se MondoMar og KYST, der opkøber, forarbejder, pakker og eksporterer fisk, der havner i f.eks. supermarkedskæder og restauranter.

Opkøber til andre lande

På og omkring havnen ligger ca. 20 virksomheder, der eksporterer fisk. Hos virksomhederne arbejder sælgere, som er dygtige i sprog målrettet de markeder, de sælger fisk til - f.eks. tysk, italiensk og spansk. Langt størstedelen af fisken fra Hanstholm ender i det centrale og sydlige Europa, herunder Tyskland, Holland, Frankrig, Spanien og Italien.

Få opkøbere - mange kunder

Hanstholm Fiskeauktion sælger fisk på alle hverdage fra kl. 6.45. For at købe fisk skal man som virksomhed selv møde op eller være repræsenteret af en lokal opkøber, der kan købe de ønskede fisk. Ved første øjekast kan det se ud som meget få personer, der køber fisken, men de repræsenterer mange forskellige virksomheder. For at afgive de rette bud, er opkøberne typisk i telefonisk kontakt med deres kunder. Buddene sker nedefra og op, altså fra laveste pris.

Et dynamisk marked

Hanstholm Fiskeauktion sælger hvert år op mod 40.000 ton konsumfisk. Størstedelen bliver landet af fiskeskibe i havnen, mens resten bliver landet af skibe i Norge og kørt til Hanstholm med lastbil. Salg af fisk er et dynamisk marked, hvor mængde og arter varierer fra dag til dag. På Hanstholm Fiskeauktions hjemmeside kan man løbende se, hvor meget fisk der er meldt til, og hvilke skibe der leverer det. Prøv at tage et kig under ”Forventede tilførsler” på forsiden.

En ubrudt kølekæde

Når fisken er købt, bliver den straks transporteret med lastbil til de virksomheder, der har købt fisken og skal gøre klar til den videre transport. Nogle ønsker fisken i hel tilstand, mens andre ønsker den forarbejdet – for eksempel skåret i fileter. Når fisken er klar, bliver det fluks sendt afsted med lastbiler. Via et vidtforgrenet logistiksystem kan fisken være fremme i Europa inden for 24 til 36 timer, og hele transporten sker naturligvis i en ubrudt kølekæde.

Ruten fortsætter ad fortovet et stykke ned ad Jolle Gade. Vær opmærksom undervejs - havnen er en travl arbejdsplads.