7. Fisk landet, solgt, forarbejdet og transporteret ud i verden
Her fra hjørnet mellem Kai Lindbergs Gade og Jollegade er der kig til flere af de mange eksportørvirksomheder på Hanstholm Havn. Du kan for eksempel se MondoMar og KYST, der opkøber, forarbejder, pakker og eksporterer fisk til aftagere i både ind- og udland. Den fisk, de opkøber, klargør og videresælger, kan havne i supermarkedskæder og restauranter.
Opkøber til andre lande
På og omkring havnen ligger cirka 20 fiskeeksportvirksomheder. Her arbejder fiskesælgere, som er dygtige i forskellige sprog målrettet de markeder, de sælger fisk til - tysk, italiensk, spansk og så videre. Langt størstedelen af fisken fra Hanstholm ender nemlig i det centrale og sydlige Europa - i Tyskland, Holland, Frankrig, Spanien og Italien.
Fremmøde og kontakt
Hanstholm Fiskeauktion sælger fisk på alle hverdage fra klokken 6.45. For at købe fisk skal man som firma møde op og deltage i auktionen eller være repræsenteret af en lokal opkøber. Selvom skaren af opkøbere ved første øjekast kan synes lille, repræsenterer de altså mange forskellige opkøbere. For at sikre de rette bud på fisken, er opkøberne typisk i telefonisk kontakt med deres kunder. Prisen bliver formet ved bud nedefra og op.
Et dynamisk marked
Hanstholm Havn har i 2021 håndteret godt 41.000 ton konsumfisk og rejer til en værdi af 862 millioner kroner. Heraf er cirka 14.000 ankommet med lastbil, mens de resterende 37.000 ton er landet havnen. Salg af fisk er et dynamisk marked, hvor mængde og arter varierer fra dag til dag. På Hanstholm Fiskeauktions hjemmeside kan man løbende se, hvor mange skibe, der er meldt til, og hvad de bringer med i havn. Prøv selv at se under ”Forventede tilførsler” på forsiden.
En ubrudt kølekæde
Når fisken er købt, bliver den straks transporteret med lastbil til de virksomheder, der har opkøbt og skal gøre klar til videre transport. Hvor nogle ønsker fisken i hel tilstand, ønsker andre den forarbejdet – for eksempel skåret i fileter. Og når fisken er klar, er det fluks afsted med lastbil. Al fisk kan via et vidtforgrenet logistiksystem være fremme på vigtige markeder i Europa inden for 24 til 36 timer. Hele vejen fra landing til levering bliver fisken holdt kold med is i en ubrudt kølekæde.
Ruten fortsætter ad fortovet et stykke ned ad Jolle Gade. Vær opmærksom undervejs - havnen er en travl arbejdsplads.