8. Redningsstationen - den vigtige indsats når ulykken er ude
Her centralt ved havnens indre bassiner ligger Kystredningstjenesten, Redningsstation Hanstholm, som sejler ud med redningsbåden »CB Claudi«, hvis nogen er i nød. Redningsstationen hjælper også ved andre opgaver end havsnød, eftersøgninger og drukneulykker – for eksempel hvis et fartøj har motorproblemer eller er stødt på grund.
C.B. Claudi
Redningsbådens navn »CB Claudi« er opkaldt efter Christopher Berent Claudi, der var stifter og bestyrer af Det Jyske Redningsvæsen. Claudi levede fra 1799 til 1880 og voksede op ved den jyske vestkyst.
Kystredningstjenesten hører i dag under Søværnet. Redningsstationen her i Hanstholm har fire fastansatte, som tæller en stationsleder, to bådsmænd og en bådfører. Derudover er en række frivillige redningsmænd også tilknyttet stationen.
Redningsbåden »CB Claudi« er fra 1979 og fungerer også som slæbe- og bugserbåd. Foruden »CB Claudi« har stationen to hurtiggående redningsbåde, en stor og en lille, samt et redningskøretøj.
Med hest og årer
Indtil for godt 100 år siden brugte man primært robåde som redningsbåde. Bådene blev fragtet fra redningsstationen til kysten ved hjælp af heste. Rundt langs kysten ses flere af de gamle redningshuse – blandt andet i Klitmøller, Vorupør og Stenbjerg.
I 1914 kom den første motorredningsbåd, som blev taget i brug i Skagen, hvorefter Klitmøller og Vorupør lidt syd for Hanstholm fulgte efter. Hanstholm redningsbåd »CB Claudi« er en hurtiggående, let redningsbåd
Fotos er venligst udlånt til Hanstholm Havn af Lokalhistorisk Arkiv i Thisted.
Gå ad fortovet tilbage til Kai Lindbergs Gade for at fortsætte ruten. Vær opmærksom undervejs - havnen er en travl arbejdsplads